Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

I četvrtu godinu zaredom naši učenici posjetili Lillehammer i Norvešku

25. travnja 2015. godine, nas 12 učenika, se uputilo prema Norveškoj u pratnji profesora Valentine Tomić i Anesa Hadžiomerovića. Ispred škole smo se skupili u 5 ujutro, odakle smo pošli prema Zračnoj luci Split. U Splitu smo putovanje nastavili s avionom. Oko 12:30 h smo stigli u Zračnu luku Oslo, odakle smo vlakom putovali do Lillehammera. Kroz to putovanje smo vidjeli raznolika bogatstva i ljepote s kojim nas je dodatno upoznao naš vodič.

Lillehammer je grad, a ujedno i središte norveškog okruga Oppland. Središte grada je okruženo drvenim kućama s kraja 19. stoljeća, a odatle se pruža prizor na obližnje jezero Mjosa i rijeku Lagen, okružene planinama.

U Lillehammer smo stigli oko 15:00 h gdje su nas dočekali naši domaćini, učenici s kojima smo se već prije upoznali i uspostavili dobar odnos. Već navečer smo organizirali zajedničko druženje, upoznavali smo njihovu kulturu, izmijenili svoja iskustva i ciljeve, igrali popularne društvene igre..

Sljedeći dan smo otišli na skijanje na planinu Sjuosjoen. Uz dobro druženje, nezaborvane igre na snijegu, dan je brzo prošao.

U tih 7 dana u Norveškoj smo naučili mnogo toga, usavršili smo engleski jezik i obogatili svoje znanje o kulturi i povijesti države. Posjetili smo Nansen Dialogue Center. Taj posjet je bio obogaćen različitim dijalozima i debatama kojima smo bolje razumjeli razmišljanja drugih, a i bolje prikazali svoja vlastita razmišljanja i procjene.

Posjetili smo i njihovu školu sa mnoštvom učionica, velikom kantinom te jako bogatim programom, te se upoznali sa svim što ona nudi. Norveški učenici imaju samo 6 predmeta, ali njihovi sati traju 90 min. Jedan dan smo sudjelovali na njihovim satima matematike, njemačkog, tjelesnog, marketinga..

U srijedu, 29. travnja, smo imali posjet Oslu, gradu prepunom boja. Tu smo posjetili nekolika muzeja. U Muzeju vikinških brodova,˝Vikingskipshuset˝, smo imali priliku uvući se u oklope Vikinga, te se uslikati kraj velikih vikinških brodova. Šetali smo Ulicom Karla Johansa Gatea gdje je smješten veliki broj restorana, kafića, sveučilišta, parlament i kraljevska palača.

U tih 7 dana i nismo baš imali mnogo slobodnog vremena. Imali smo posjet gradonačelniku u Lillehammeru, gdje smo svojim pitanjima i znatiželjom iznenadili gradonačelnika, te dobili komplimente kao ambiciozna i veoma pozitivna grupa. Posjetili smo i Maihaugen i Hunderfossen Family Park. Čitav tjedan nas je pratilo sunčano vrijeme, ali na dan posjeta Hunderfossena padao je snijeg, pa je dvorac izgledao kao iz bajke. Išli smo na skakaonicu gdje su se 1994 god. održale Zimske olimpijske igre. Upoznali smo se i s talijanima koji su u isto vrijeme bili na razmijeni učenika u Lillehammeru. Išli smo na kupanje, te upoznavali ljepote grada, njegovu knjižnicu, velika jezera, drvene kuće, parkove, ulice sa mnoštvom trgovina, zgrada..

Zadnju večer smo imali Farewell Party u školskoj kantini, zajedno sa našim i norveškim profesorima. Dvije učenice su prezentacijom o gradu Stocu prikazali ljepotu našega grada kojom su norveški učenici bili očarani. Atmosfera je bila odlična, pjevali smo različite pjesme,a kasnije ih i učili kako se pleše naše kolo. Na kraju smo im svi, na norveškom jeziku, zahvalili na predivnih sedam dana koje su nam pružili.

2. svibnja, ujutro u 4 h, smo se oprostili jedni od drugih, gdje smo krenuli prema zračnoj luci Oslo. Bili smo pomalo tužni što je sve ovo prošlo, ali i sretni što ćemo se opet vidjeti u rujnu u našem gradu. 

Ivana Marijanović (2. gim)

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1046.JPG IMG_1043.JPG IMG_1028.JPG IMG_1051.JPG IMG_0976.JPG IMG_0994.JPG IMG_1066.JPG IMG_1048.JPG IMG_1055.JPG IMG_1078.JPG IMG_1060.JPG IMG_1003.JPG IMG_0983.JPG IMG_1054.JPG IMG_1038.JPG IMG_1061.JPG IMG_1025.JPG IMG_1027.JPG IMG_1023.JPG IMG_1050.JPG IMG_1080.JPG IMG_1053.JPG IMG_1034.JPG IMG_1062.JPG IMG_1024.JPG IMG_1076.JPG IMG_1064.JPG IMG_1022.JPG IMG_1049.JPG IMG_1082.JPG IMG_1030.JPG maskare_2018.jpg IMG_1041.JPG IMG_1039.JPG IMG_1068.JPG IMG_1031.JPG IMG_1059.JPG IMG_1006.JPG dvorana.JPG IMG_1035.JPG IMG_1032.JPG IMG_1069.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje