Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

Uzvratni posjet Norveških učenika našoj školi

Možda to ne bi bilo obično putovanje da se ostalo samo na jednom mjestu, a možda se i ne bi domogli veće odgovornosti. Možda i Norveška nije toliko dalja od BiH. Nije, to smo zasigurno utvrdili primivši Norvežane u uzvratni posjet, poneku nedoglednu zvijezdu dok smo zajedno čekali odlazak prema novim odredištima.

Čak mi kažu: "Ovo zviježđe vidim iz svoje sobe!" Vidiš da ipak nije velika razdaljina između te dvije zemlje kako god to metaforički zvučalo. No, da ne odugovlačim s opisivanjem uvertire, u daljnje razmatranje valja uvesti gradove i znamenitosti koje smo mi Stočani zajedno s novim norveškim kolegama izvidili i obišli tijekom njihovog uzvratnog posjeta u razdoblju od 23. do 29. rujna 2018.godine. Posjet Srednjoj školi Stolac i srdačna dobrodošlica ravnateljice kao i detaljan obilazak Stoca, Starog grada i Daorsona uživaše veliku radost na đačkim licima. Zatim, obilazak Mostara, Starog mosta, kao i vodopad Kravica, nisu dobili lošu ocjenu u dnevnicima od strane Norvežana kao ni pećina Vjetrenica i posjet Trebinju. U večernjim satima imali smo priliku pokazati im kakav noćni život vlada na našim prostorima. Štoviše, nadodaju Norvežani, kako BiH ima veliki prosperitet u smislu povijesnih, kulturoloških i društvenih pogleda.

Negirali su sličnosti, ali naravno i prihvatili razlike koje su na snazi na našem tronu, izazvali čuđenje brojnim ili potajno u sebi progutali osmijeh na naše navike. Moram priznati da ni mi nismo bili drugačijeg kova u Norveškoj. Razdaljina između država nije toliko velika, ali razlike s kojima se svaka od njih bori ili uzvisuje itekako jest. Ovaj program razmjene učenika doprinio je boljem razumijevanju između različitih pogleda na svijet od strane Stočana i Norvežana kao i na bolju adaptaciju u smislu novih i postojećih barijera koje ometaju nesmetano obavljanje svakidašnjih životnih izazova. Upoznali smo jedni druge, upoznali smo kulturu jedni drugih, upoznali smo sami sebe s raznolikošću koje nam se nudi s prozora, bilo to u domovini ili u zemlji sjevera.

Vjerujući da svako putovanje ima značaj, svoju cijenu i dobitke, razumljivo je dakle imati na umu čari koje ostavlja 'ponaosob' svakog pojedinca, duši ga uspomenama ili mu ne da mirno oka sklopiti još koji mjesec dok se dojmovi ne slegnu. Zašto nastaviti projekt razmjene učenika? Vjerojatno zbog toga što sad dok ispisivajući krotak govor, učeći za školu, pješačeći prema trgovini, sanjarećipod svjetlom dogorijele zvijezde, preletim mislima u zakutak nekog drugog dijela svijeta, u novu kulturu, običaje, u nove ljude i njihove dimenzije. A inače, potpuno sigurno to učinila ne bih. Ne jer ne želim, nego jer nisam znala. Jer nismo znali za to postojanje. A ovako smo ga preletjeli, barem u mislima,

Tako bi nekako valjalo ovaj isječak privesti i kraju; uspomenom da će i nakon ovoga zvijezde dogorijevati, a daljina ostati ista. Nadam se da za razvoj koncepta ove ideje i čitavog našeg projekta razmjene učenika vrijedi: "Sve ostaje u srcima, umu i fotoalbumu", a ne:"Idejna misao bačena u obližnji koš za otpad".

PETRA BOŠKOVIĆ IV.g2

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1053.JPG IMG_1027.JPG IMG_1025.JPG IMG_1064.JPG IMG_1028.JPG IMG_1055.JPG IMG_1023.JPG IMG_0983.JPG IMG_1048.JPG IMG_1060.JPG IMG_1068.JPG IMG_1039.JPG IMG_1035.JPG IMG_1080.JPG IMG_1043.JPG IMG_1030.JPG IMG_1034.JPG IMG_1062.JPG IMG_1038.JPG IMG_1054.JPG IMG_1031.JPG IMG_1066.JPG IMG_0976.JPG IMG_1082.JPG IMG_1078.JPG IMG_1046.JPG IMG_1069.JPG dvorana.JPG maskare_2018.jpg IMG_1003.JPG IMG_1006.JPG IMG_1061.JPG IMG_1051.JPG IMG_1022.JPG IMG_0994.JPG IMG_1032.JPG IMG_1050.JPG IMG_1049.JPG IMG_1076.JPG IMG_1024.JPG IMG_1041.JPG IMG_1059.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje